« zpět

Varné desky

Před vlastním výběrem tepelných zařízení, který můžeme označovat za srdce každé kuchyňské linky si budeme muset dobře rozmyslet, jaké máme nároky, se kterým zdrojem budeme spokojeni a v neposlední řadě se zamyslíme i nad svými finančními možnostmi. Nezapomeneme ani na méně oblíbené činnosti v kuchyni, a tím je čištění spotřebičů. Proto musíme vzít v úvahu i náročnost jejich údržby.

V současné době je mnoho variant, které můžeme ve své kuchyni uskutečnit. Proto je dobré nejdříve se seznámit s tím, co nám nabízí trh. Můžeme vybírat mezi samostatně stojícím sporákem či sporákem vestavěným, který se skládá z varné desky (dnes častěji z indukční vařič )a trouby, mezi troubou zabudovanou do skříňky nebo pod linku. Troubu můžeme doplnit samostatnou varnou deskou. Při rozhodování se také zamyslíme, jakým způsobem vaříme a také pro kolik osob vaříme. Někomu bude spíše vyhovovat zabudovaná malá trouba a samostatná varná deska, někdo dá přednost velkému sporáku.

Nyní se zaměříme na samostatné varné spotřebiče. Jak už jsme předeslali, mezi ně patří trouby a varné desky.

Varné desky patří mezi nejpoužívanější části varného centra. Zde již bude záležet na nás, na jaký zdroj energie jsme zvyklí. V základě varné desky můžeme rozdělit na plynové a elektrické. Kdo doposud vařil na plynu, zajisté si vybere klasické čtyřhořákové provedení, které může být doplněno i pátým hořákem, který slouží pro pánev wok či pro pekáč. Kdo je zvyklý na elektřinu, nebude asi volit klasické elektrické plotýnky (ty můžeme vidět především u těch nejlevnějších sporáků), ale vybere si sklokeramickou desku. Ti, kteří nemusí na varných spotřebičích šetřit, si vyberou indukční ohřev. Jinou variantou mohou být halogenové plotýnky.

Kdo má opravdu malinkou kuchyň a bude muset počítat každý centimetr, jistě ocení plotýnku pro dva hrnce. Tyto plotýnky nám výrobce nabízí jak v plynovém, tak i elektrickém provedení.
Základní provedení desky může být smaltované nebo nerezové. Nevýhodou smaltované desky je velká náročnost na jejich údržbu vzhledem k nesnadnému čištění členitého povrchu. Její výhodou je, že tato deska patří k těm nejlevnějším. Nerezové desky vypadají velice elegantně, ale nastává zde stejný problém jako u desek smaltovaných, a tím je poměrně nesnadná údržba. Naopak k snadno udržovaným patří deska sklokeramická vzhledem ke svým hladkým rovným plochám, ale i u této desky musíme dávat pozor na určité věci. Je sice odolná proti teplotním šokům, ale zdaleka není nerozbitná. Také si musíme uvědomit, že tento materiál je velmi citlivý na poškrábání ostrými či tvrdými předměty. Také pád těžkého předmětu tato deska nevydrží. K čištění sklokeramických desek budeme používat speciální přípravky, které budeme nanášet hadříkem nebo papírovou utěrkou a poté ještě suchou utěrkou přeleštíme. Zcela jistě se vyvarujeme použití čisticích písků.

Mezi nejméně praktické a nejlevnější patří elektrické varné desky. Někteří z vás se již zajisté setkali s elektrickými spirálami (kterými byly většinou vybaveny vařiče, o to méně varné desky) nebo s elektrickými litinovými plotýnkami, kde elektrická spirála je kryta tenkou kovovou destičkou. Mezi jejich nevýhody patří, že nažhavení plotýnek trvá poměrně dlouho a tudíž dochází k velkým tepelným ztrátám při odstavení nádob, kdy již těžko využijeme zbytkové teplo. U tohoto typu plotýnek je převod tepla závislý na styku mezi plotnou a dnem nádobí. Z tohoto důvodu musí být dno kastrolů a hrnců rovné, ne však hladké.

Mezi tradiční možnosti patří plynové varné desky. Z bezpečnostního hlediska jsou vhodné ty varné desky, které mají elektrické zapalování a pojistku hořáků. Výhodou elektrického zapalování je, že již nepotřebujeme elektrický zapalovač ani zápalky. U výrobků se můžeme setkat se dvěma způsoby zapalování. V jednom případě se plyn při otočení knoflíku automaticky zapaluje, v jiném případě jiskra přeskočí na všech hořácích, ale zapálí se pouze ten, kde je plyn napuštěn. Již se také nemusíme obávat úniku plynu (při náhodném sfouknutí plamene, překypění mléka atd.), protože existuje pojistka, která vypne přívod plynu. Výhodou plynových varných desek je prakticky žádná tepelná setrvačnost při regulaci plamene, kdy můžeme okamžitě reagovat na stav pokrmu. Součástí plynové varné desky jsou mřížky, které svým tvarem umožňují položit nad hořák nejmenší nádoby, aniž bychom museli použít další mřížky přídavné. Vhodné je i provedení mřížek, které zajišťují potřebnou stabilitu nádobí a rovnoměrné působení plamene, takže se pokrm nepřipaluje v místě působení plamene. Existují i tzv. polyvalentní plynové desky, jejichž výhodou je, že je lze spojit s prakticky všemi variantami trub elektrického typu a ovládacích panelů té samé značky.

V obchodní síti se můžeme setkat s plynovými deskami zapuštěnými do kuchyňské linky tak, že nepřesahují hranu desky této kuchyňské linky Jsou opatřeny skleněným příklopem, který můžeme sklopit (když nevaříme) a potom nám toto řešení připomíná vestavnou sklokeramickou desku.

Protože člověk je tvor náročný, můžeme se setkat i s kombinovanými varnými deskami. Tento spotřebič má tedy potom plotýnky plynové i elektrické.

Jiné konstrukční řešení varné desky nám přináší deska sklokeramická. Sklokeramická deska může být elektrická, ale v současné době i plynová. Plynová sklokeramická deska vypadá tak, že na skleněné desce jsou umístěny samostatné hořáky s mřížkami. Vzhledem k jejich odnímatelnosti se tato deska krásně udržuje a čistí.

Pokud si zvolíme sklokeramickou desku elektrickou, máme několik možností. Mezi levnější varianty patří modely s ovládáním klasickými otočnými knoflíky. Komu vadí nesnadné čištění v okolí knoflíků, zvolí si typy s dotykovým senzorovým ovládáním. Další výhodou bude indikátor zbytkového tepla. Světélko nám ukazuje, kdy teplota stoupne nad 50 °C a zhasne, kdy je pod touto teplotou. Jde o jednoduchý způsob jak poznat, kdy se můžeme ještě o plotýnku popálit a kdy se již můžeme bezpečně varné desky dotýkat. Jistě také oceníme automatické vypínání při delší nečinnosti.

Ve vyšších cenových sférách se můžeme setkat i s dalšími vymoženostmi. Pro neustálé sledování teploty v hrncích nám slouží infračervený senzor, který zároveň zajišťuje, aby výkon plotýnky korespondoval s požadovanou teplotou. Díky infračervenému senzoru již nebudeme mít problémy s přetékající polévkou či vodou z hrnce při vaření těstovin.

Můžeme se rozloučit se starostmi, které nám nastanou při připálení pokrmů připravovaných na pánvi, jestliže naše sklokeramická deska bude vybavena pečicím senzorem. Můžeme si vybrat ze tří výkonových rozmezí. Jsou to minimální, střední a maximální výkony. Minimální výkon nám usnadní pomalé smažení, střední výkon ohlídá pečení masa a maximum využijeme při nedělním či svátečním smažení řízků.

Jestliže máme doma malé děti, nezapomene na jejich bezpečnost a využije dětskou pojistku nebo twist ovládání. Jeho výhodou je, že knoflíky můžeme demontovat a před našimi malými zvědavci je schovat.
Při vaření se senzorem potřebujeme speciální nádobí, které někteří výrobci přidávají zdarma při koupit takovéto sklokeramické desky.

Kdo si doposud nevybral žádnou zmiňovanou desku, může ještě vybírat mezi deskami indukčními a halogenovými. Indukční varná deska nebo také studené vaření pracuje na principu elektromagnetických cívek, které soustředí střídavé magnetické pole do dna kovového (obecně jakéhokoliv feromagnetického) nádobí. V kovovém nádobí dochází vlivem magnetické indukce k ohřevu. Je zde využito maximum energie, prakticky tak  nedochází ke ztrátám přenosu energie. Pokud hrnec z varného místa odstraníme, k indukčnímu ohřevu nedochází a varné pole „se vypne". Pro rychlé uvedení vody do varu můžeme využít funkci booster. Nevýhodou těchto indukčních varných desek by pro někoho mohla být vyšší pořizovací cena a nutnost použití feromagnetického nádobí.

Halogenové desky nebo také desky s halogenovými trubicemi se ohřívají nejrychleji. Pod sklokeramickou deskou je umístěna spirála, která je naplněná halogenovými plyny. Nejčastěji se vyrábějí kombinace halogenové a elektrické spirály, protože samotné halogenové trubice mají poměrně nízkou životnost. Při kombinaci halogenové a elektrické spirály se obě najednou zapnou, halogenová začne vydávat teplo okamžitě. Zahřeje-li se na požadovanou teplotu i elektrická spirála, halogenová se automaticky vypíná. Díky této kombinaci halogenová spirála vydrží mnohem déle.
V současné době v obchodní síti seženeme desky, které mají šířky 30, 60 a 90 cm.

Jestliže stále váháme, jakou varnou desku si máme pořídit, koupíme si varnou desku širší než 90 cm. Proč? Protože nás možná osloví tzv. combisety, domino desky neboli domina. Tak můžeme naše varné centrum libovolně zkombinovat. Vedle různých druhů varných desek sem můžeme umístit elektrickou fritézu, lávový gril či parní hrnec.

 

klasicky-resena-sestava-kuchyne-patri-k-osvedcenym-modelum-kuchyne
 
/
 
Přečteno: 25746x

Další články ze sekce Kuchyňské spotřebiče
Fotografii naleznete také v: Kuchyňské spotřebiče


Fotogalerie Kuchyní
 
zidle-logerot-7
Vyšívané židle 5
Vyšívané židle 1
zidle-logerot-5
maxx_28
10_retus kopie
zidle-logerot-3
zidle-logerot-2
zidle-logerot-1
Vyšívané židle 2
Vyšívané židle 3
zidle-logerot-6
vlozeny drez_foto
kuchyn34
maxx_29
Vyšívané židle 4
zidle-logerot-4
maax 7
c_1
maax 6
Vyšívané židle 6

Vyhledávání ve fotogaleriích

Barva kuchyně

Části kuchyně

Typ kuchyně

Vyberte si svůj kraj:

NÁVRH KUCHYNĚ ZDARMA!

Navrhneme Vám kuchyni Vašich snů! Nechte nám na sebe kontakt. V nejbližším možném termínu Vám zavoláme a domluvíme se s Vámi na osobní schůzce v jedné z našich prodejen.
Odkud jste (okres): *
Vaše jméno a příjmení: *
Váš email: *
Váš telefon: *
Chci zasílat i další akční nabídky, SOUTĚŽE a informace

Nejnovější

jídelní židle 69
jídelní židle 70
jídelní židle 74
jídelní židle 75
jídelní židle 78
jídelní židle 90

Nejčtenější